Šťáva z bezinkových květů a další...džem, likér a med |
Pak přivedeme k varu asi na 5 minut. Květy musí být ponořené jinak zčernají. Necháme trochu zchladnout a na litr vody dáme 1 navršenou kávovou lžičku kyseliny citronové. Můžeme přidat i citron, ten je pro chuť, kyseliny pro konzervaci. Necháme 24 - 72 hodin odležet.
Sirup. Základ scedím přes plátno. Na 1 l dám 1kg cukru. Přivedu k varu a krátce povařím. Plním do sklenic při varu. Zavíčkuji a otočím víčkem na utěrku.
Med. Postup stejný jako u sirupu. Na 1l dám 2 kg cukru. Vařím do požadované hustoty.
Džem. Vyndám větší část květů a dam asi 15 minut vařit. Po zchladnutí. Vše rozmixuji a na 1l dám 1kg cukru a 2 1/2 zahušťovadla do džemu. Podle návodu povařím a plním do sklenic.
Likér. 11/2 l přecedíme přes plátno a svařím 180g - 250g. Podle toho jak máte silný alkohol. Po vychladnutí přidáme 1/2 l vodky. Nechat pár měsíců uležet.