Houby. Hlíva ústřičná. |
Ingredience
Houby (hlíva ústřičná nebo václavky) 400 g Cibule větší 1 ks
Majoránka vrchovatá 1 lžíce Mletá paprika 2 lžička Pepř mletý 1/2 lžička
Sůl Česnek 6 stroužek Olej necelá 1 lžíce
Anglická slanina nebo tučný anglický bůček 120 g
Vepřový vývar nebo vody a 2 kostky masoxu 1500 ml
Polohrubá mouka 1 lžíce
Postup přípravy:
V kastrolu si na lžíci oleje rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky a na ní osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli do světlehněda. Přidáme houby nakrájené na proužky (jako „drštky“), trochu podlijeme vodou nebo vývarem a zvolna houby dusíme 10 - 20 minut do poloměkka (podle druhu a tuhosti).
Potom zaprášíme mletou paprikou (v případě, že použijeme vodu s masoxem, posypeme i nahrubo nasekanými kostkami masoxu), promícháme, zaprášíme moukou (nebo zalijeme moukou rozmíchanou v trošce studené vody), krátce osmahneme a zalijeme zbylým horkým vývarem nebo vodou.
Opět dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek, majoránku a ještě asi 5 minut povaříme.