Penízovka sametonohá |
Kuře na houbách
1 Pórek, 4 ks kuřecích prsíček, 300 g penízovky, 2 lžíce oleje,
1 lžíce koňaku, muškátový oříšek, 150 ml suchého bílého vermutu, 150 ml kuřecího vývaru,
5 - 6 snítek bílého tymiánu,
sůl, černý pepř, 6 zelených oliv,
150 g zakysané smetany,
krutony nebo osmažená houska.
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyté maso nakrájíme na nudličky. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Na rozehřátý olej dáme smažit pórek, potom přidáme maso a všechno společně dusíme. Přidáme houby a za stálého míchání dusíme dál, dokud není maso téměř hotové.
Obsah pánve flambujeme koňakem. Přidáme trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, vermut, vývar a všechno společně povaříme na pánvi asi 5 minut. Tymián omyjeme a otrháme lístky. Část jich dáme stranou na ozdobení a zbytek přidáme do pánve.
K masu vmícháme olivy s polovinou zakysané smetany, ale nevaříme. Přelijeme zbývající smetanou, ozdobíme tymiánem a krutony a podáváme.
#Kuřecí maso, Penízovka sametonohá, Houbové recepty, Houbové speciality