Fazole, zelenina, listový špenát v omáčce z kokosového mléka |
Dokonale totiž pokryjí potřebu bílkovin a nezatíží naše trávení tolik jako červené maso. Obsahují 21 až 24 % bílkovin – to je dokonce více než v hovězím, rybím či kuřecím mase. Díky rostlinné vláknině podporují funkci střev a pomáhají v prevenci zácpy.
Biologická hodnota rostlinné bílkoviny je sice nižší než u živočišných zdrojů, pokud se ale fazole vhodně doplní obilovinami (rýží, pšenicí), organismus dostane všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru.Fazole jsou také dobrým zdrojem železa – 100 g dodá více než 10 mg tohoto minerálu. Obsahují rovněž niacin a kyselinu pantotenovou, látky nepostradatelné pro zdravou a krásnou pokožku. Doporučují se při ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergiích, seboroické dermatitidě a lupech.
Před vařením je na několik hodin namočte. Vařit byste je měli s kořením, jako je například tymián, saturejka nebo kmín, které pomáhá mírnit nadýmavé účinky.