Kančí kýta se šípkovou omáčkou |
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
1,5 kg kančí kýty
3 lžíce slunečnicového oleje
100 g slaniny, pokrájené nadrobno
80 g hladké mouky
1 lžička přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky
3 lžíce dezertního vína
Na marinádu:
1 cibule, pokrájená nadrobno
2 mrkve, nakrájené nadrobno
1 petržel, nakrájená nadrobno
¼ celeru, nakrájeného nadrobno
10 kuliček celého pepře,
5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy,
lžička sušeného tymiánu a 5 kuliček jalovce
kůra z jednoho citronu
100 ml octa
200 ml slunečnicového oleje
Na šípkovou omáčku
200 ml červeného vína 120 g šípkové zavařeniny citronová šťáva a kůra + sůl na dochucení
Příprava jídla:
Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka. Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem moukou, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí.
Podávejte s houskovým knedlíkem.
#Kančí kýta, Kančí kýta se šípkovou, Myslivecká kuchařka, Šípková omáčka ke zvěřině, Zvěřina, Domácí kuchyně,