Kváskový chleba se záparou (ilustrační) |
Rozkvas 30 + 80 + 80 (v gramech kvásek, voda, žitná mouka celozrnná).
Zápara: (jen zalito vařící vodou 75 g semínek co dům dal - slunečnice, konopné, len a trošku chia) + cca 100g vody.
Těsto:
směs mouky 300 g (celozrnná špalda, celozrnná pšeničná a chlebová pšeničná), 180 g vody s kefírem + zápara uhníst v robotu, autolýza 1/2 h, pak 7 g soli, kmín + panák vody.
Popřekládat stěrkou (těsto je řídké a lepivé) po 40 min. 2x, po dalších 40 stočit do ošatky a ihned lednice. Byl v lednici asi 8 hodin při +4°C.
Pečeno a zapařeno na 260°C 10 minut, pak staženo na 210°C, po 15 vyvětráno a staženo na 190°C, dopečeno 25 minut.