Vafle se smetanou |
Domácí vafle s lesním ovocem a smetanovočokoládovou omáčkou
Ingredience:
3 vejce
150 g másla,
250 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
1/8 l mléka nebo vody
2 lžíce prášku do pečiva
mrazené lesní plody (maliny ostružiny, rybíz, jahody)
zakysaná smetana (2 malé kelímky)
smetana ke šlehání nebo na vaření (1 kelímek)
2 tabulky čokolády na vaření
Postup:
Smícháme 125 g rozpuštěného másla, cukr a žloutky. Vše vymícháme ručním šlehačem, přidáme mléko nebo vodu, kypřicí prášek a mouku. V druhé misce si vyšleháme bílky do pěny a vmícháme je do těsta. Lijeme do vaflovače a pečeme do zlatohněda.
Ve vodní lázni rozpustíme zbytek másla (25 g) a čokolády a přilijeme smetanu ke šlehání. Do několika misek rozdělíme zakysanou smetanu a dolíváme vytvořenou směsí z čokolády.Vafle poté namáčíme do mističek. Jako třešinku si můžeme ještě v další misce ohřát lesní plody. Vše jíme společně.
Zdroj: iprima.cz/prostreno/ Dobrou chuť!
VAFLE JINÉ TĚSTO
Výběr vaflí s ovocem čokoládou a šlehačkou |
Suroviny:
125g hery, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 100 ml vody, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra, špetka soli
Postup:
Změklou heru utřeme do pěny s cukrem a vejci. Pak přidáme střídavě mléko, vodu, mouku a sůl a prášek do pečiva. Dochutíme citr. kůrou. Pečeme ve vaflovači vafle. Potřeme marmeládou, dozdobíme šlehačkou, polevou atd.
Vafle se smetanou
200 g smetany na vaření
125 g hladké mouky
2 žloutky
50 g cukru
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
1 / 2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
Postup:
1. Smetanu smícháme se žloutkem, s cukrem, vanilkovým cukrem a se špetkou soli dohladka. Dochutíme citronovou kůrou. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme do smetanové směsi. Vypracujeme husté těsto.
2. Rozehřátý vaflovač vymažeme margarínem nebo chuťově neutrálním olejem. Na jednu porci nalijeme 2 - 3 lžíce těsta, zavřeme vaflovač a upečeme do světlehněda. Hotové vafle zůstanou křupavé, pokud je necháme vychladnout na kuchyňském roštu. Pokud je neukládáme na sebe zůstanou měkké.
Dobrou chuť!