Vejce Benedikt |
- Čerstvé vejce 4 ks žemle, rozkrojená na polovinu
- 2 ks šunka 200 g bílý vinný ocet 1 lžíce
- Na omáčku: žloutky z čerstvých vajec 3 ks
- máslo 150 g nasekaná petrželka 1 malá hrst bílý vinný ocet 150 ml
- celý pepř 3 kuličky
- čerstvě vymačkaná citronová šťáva
2. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Finálně získáte lehkou nadýchanou pěnu. Nyní do pěny opatrně vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Tento postup opakujte, dokud nevmícháte všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
3. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.
4. Jednotlivé půlky žemle opečte a uložte na servírovací talíř. Na každou polovinu opečené žemle dejte plátek šunky, položte na něj vejce a na závěr je přelejte holandskou omáčkou.