Telecí na slanině a houbách |
Telecí kýta pomalu pečená na slanině a houbách provoněná kmínem se šípkovou omáčkou a kapucínským knedlíkem
Farmářský špek
Farmářský špek
1Čl drcený kmín, sůl, pepř ...
1PL oleje
1cibule – nasekat na jemno
2mrkve – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky
1větší petržel – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky
1PL másla Madeta (nejlépe obsah tuku 82%
Bobkový list, černý pepř, jalovec (od oka cca 5kuliček )+ tymián
1čl cukr krupice
3PL šípkové marmelády
1dcl vody
hrst sušených hub
Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, svážeme do válečku, nasolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou, pokmínujeme a dáme stranou .
Základ - orestujeme na tuku cibuli, mrkev, petržel, osolíme, opepříme, přidáme máslo, divoké koření, cukr, šípkovou marmeládu , hrst sušených hub a vložíme spolu s kýtou do pekáče a podlijeme vodou . Pomalu pečeme přikryté 2,5hodiny na 160C (stupeň 4) – dle receptu se má péct 9hodin na 78C.
Základ na omáčku :
2mrkve – nastrouhat nahrubo
1PL krupicový cukr
Oříšek másla
1dcl červené víno
Sušené šípky- dá se koupit i sušená směs s názvem „ šípková omáčka“
Hovězí vývar - nesolený!!!
Na závěr vmíchat želé kapsli - šťáva na světlá masa na dochucení
Orestujeme nastrouhanou mrkev, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat a zastříkneme červeným vínem. Přidáme šípky, podlijeme vývarem a dusíme do měkka, poté přidáme výpek z kýty včetně zeleniny, propasírujeme a dochutíme , použila jsem šťávu na světlá masa v kapsli a dál už jsem nic nemusela přidávat , zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše omáčky, krátce povaříme.
Kapucínský knedlík :
3rohlíky nakrájet na kostičky
70g slaniny na kostičky
2 vejce (zvlášť vyšlehat bílky)
120g hrubé mouky
100ml plnotučného mléka
Nasekaná petrželka
Sůl, pepř
Nakrájíme žemli na kostky, orestujeme na malém množství tuku a necháme zchladnout. Na stejné pánvi rozpustíme máslo, orestujeme anglickou a dáme zchladnout. Do mísy dáme hladkou mouku a mléko, žloutek, přidáme žemli, uzené a vše důkladně promícháme, opatrně vmícháme bílky ,vyválíme 2 menší šišky a vaříme v ubrousku na páře nebo v parním hrnci cca 15minut.
#Co budeme vařit dnes?, Když vaří a servírují chlapi!, Telecí, Naše kuchyně,